Sunday, January 31, 2010

Lasisa su klevu sirupo glazura








Labai greitai pagaminama vakariene. Reikia tik lasisos, klevo sirupo, obuoliu acto. Lasisa pabarstoma druska ir pipirais, kepama ant grilines keptuves. Atskirai puodelyje uzverdama lygiomis dalimis klevu sirupas ir obuoliu actas. Iskepta lasisa apipilama pavirtu sirupu.

Paduodama su ryziais, tiesiog paprastais arba su darzovemis .

Praeita savaite turejau galimybes susipazinti su Japoniska Sake - dar vadinama Japonu vynu. Kazkodel buvau isitikinus, kad Sake buna vienos rusies ir geriama tik silta, bent tokia esu ragavusi Japonu restorane, o is tikruju tai apie ja yra visa ilga istorija. Pasirodo tikri Sake zinovai - "gerejai" ja geria tik truputi atsaldyta, nes tada ji turi geriausia skoni. Sake kokybe priklauso nuo Sake ryziu ( specialus ryziai) nuslifavimo, kuo daugiau nuslifuoti tuo geresne Sake. I sudeti ieina ryziai, vanduo, mieles ir pelesiai- enzimai, be kuriu nesigautu Sake. Buvau nustebusi ,kad jos buna daug rusiu ir su ivairiais prieskoniais : citruso, geliu, vaisiu, kokoso, vanilos ir paprasta , tiesiog sausa(dry) Sake. Pati geriausia Sake rusis yra Junmai Daiginjo, kur ryziai nuslifuoti maziausiai 50%.
Neiskentusi nulekiau i parduotuve ,bet likau nusivylusi ,nes nebuvo per didelio pasirinkimo, taciau vis delto nusipirkau Sake bonkute, ikisau i saldytuva pusvalandziui ir kol paruosiau vakariene jau buvo galima ragauti. Noriu priminti ,kad Sake nera stiprus gerimas ~18* daugiausia. Tiesa pirkau Junmai Nigori " Snow Maiden " - junmai -is geros kokybes ryziu, o Nigori - nefiltruota, tai spalva buvo kaip pieno,o skonis labai idomius , atrodo ,kad gertum silka, toks svelnus, vienu zodziu l. patiko ir siulyciau pabandyti. Tai tiek si savaitgali ! Skanaus ir i sveikata !

Vistiena Kari padaze( curried chicken)


1 svaras(500g) vistos krutineles
4 morkos
1 svogunas
1/2 puodelio razinu
1 skardine dezute kokoso pieno
2 sauksteliai kari prieskoniu
druskos, pipiru, alijaus
kuskus kruopu garnyrui (couscous)
Vistiena supjaustyti gabaliukais, pakepinti aliejuje, isimti ir laikyti siltai. Toje pacioje keptuveje pakepti morkas ir svogunus, sudeti razinas. Svarbu neperkepti (~5 min), paskui supilti kokoso piena, sudeti kario prieskonius ir vistiena. Viska pakaitinti kelias minutes.
Paduoti su kuskus kruopomis. Tos kruopos yra labai greitai paruosiamos ir yra labai sveika. Jose yra mazai riebalu ir daug magnio bei seleno. Norint paivairinti kuskus kruopas i jas galima prideti dziovintu vaisiu gabaliuku, petrazoliu. Skanaus !

Sunday, January 24, 2010

Putojantis Mojito


Sita kokteili labai daznai darau per savo Pampered Chef prezentacijas. Labai labai skanus ir gaivinantis gerimas !

1/2 puodelio cukraus ( cup)
1/2 puodelio vandens
rysulelis svieziu metu
1 apelsinas
2 citrinos
2 lime ( zalios citrinos)
1 puodelis bato romo
5 puodeliai gazuoto vandens

Cukru, vandeni, metas ir nutarkuotas citrinu, lime, apelsinu zieveles sudeti i mikrobanginei atsparu inda ir kaitinti ~4 min. Galima taip pat ir uzvirti sirupa puodejyje tiesiog ant dujines. Is nutarkuotu vaisiu isspausti sultys, sulipti atvesusi ir nukosta sirupa, supilti roma. Pries pat paduodant uzpilti gazuota vandeni . Papuosti metu lapeliais. I sveikata !

Margarita


Margarita, Margarita.....
Oi, vakar padariau Ceburekus ir nesusilaikiau nepasidarius Margarita. Tai yra mano skaniausias alkoholinis gerimas be kurio neisivaizduoju nei atostogu prie juros nei susitikimo su drauge Inga...oi kaip mes ruosiames siam Margaritu gerimo ritualui....Taigi receptukas...Kadangi as nebeturejau ( nenesipirkau dar po drauges isvaziavimo ) Margarita Mix (sweet and sour ), tai pati ji pasidariau, kas is tikruju daug sveikiau ir skaniau. Tai va issiverdame mes paprasta sirupa(simple syrup) : 1 dalis vandens ir 1 dalis cukraus, paverdame puodelyje ~10 min. kol pasidarys tirstokas sirupas(ta sirupa as susipilu i indeli ir laikau saldytuve kitam kartui , kad vel tureciau).
Dabar jau paprasta , viskas eina i plaktuva : 2 stikliukai (shot)paprasto sirupo, 2 stikliukai geros tekilos ( tik geros), 1 stikliukas apelsinu likerio ( GrandManier), 2 limu (lime) sultys, ledukai. Viska suplakame ir i sveikata !

Ceburekai





Teslai:
250 g varskes
1 stikline kefyro
2 kiausiniai
2 v.saukstai spirito (degtines)
druskos, miltu
Labai lengvas receptas, daug kartu isbandyta, taigi negali buti, kad neiseis...Pasiruosiam idara is maltos kiaulienos, zalio svoguno( daug ), prieskoniu (pipirai, druska, mairunas). Jei naudojate riebesne mesa grietines nededama, jei turite liesa - patariu ideti kelis saukstus grietines. Reikia deti daug svoguno, as tiesiog maldama mesa ji sumalu kartu, galima ir sutarkuoti su tarka.
Teslai visi produktai sudami ir uzminkoma vidutinio kietumo tesla. Kociojama ,dedamas idaras ir paskleidziamas plonu sluoksniu, o krastai uzspaudziami skaute, svarbu nepalikti tarpu, kad kepant taukai nepatektu i vidu ir mesos sultys neisbegtu. Kepama ikaitintame aliejuje ~ 5 min. kol graziai pagels . Man iseina 20 cebureku. Skanaus !









"Juodasis Miskas"( Black Forest)



Sokoladinis tortas su grietinele ir brendzio prisigerusiomis vysniomis.
















Saturday, January 23, 2010

Varskes apkepas

500 g varskes
4 kiausiniai
4 v. saukstai cukraus
4 v. s. sviesto
4 v. s. manu kruopu
0,5 stiklines silto pieno
razinu

Manu kruopas uzpilti siltu pienu ir palaikyti ~ 30 min. kad isbringtu. Kiausiniu trynius istrinti su varske, cukrumi ir sviestu, sudeti manu kruopas, razinas. Baltymus isplakti iki standziu putu ir lengvai imaisyti i varskes mase. Kepti 400F ikaitintoje orkaiteje ~40 min. As naudojau 9x9 blekute.

Thursday, January 21, 2010

Karsti sumustiniai


1 svaras dartariskos desros ( 0,5 kg)
1 batonas
0,5 svaro (250g ) tarkuoto mozarela surio
0,5 puodelio majonezo
2 saukstai pomidoru padazo
2 susmulkintos cesnako skilteles
Daktariska desra smulkiai suplaustyti, batono riekeles plonai aptepti sviestu. ant jo deti desra, suri ir sumaisyta majoneza,pomidoru padaza ir cesnaka. Kepti 375 F ~ 15-20 min. Skanaus !
( si recepta gavau is drauges Redos )

Alaus sausainiai

Buvau visai pamirsusi apie siuos sausainelius, todel prisiminusi puoliau ieskoti recepto ir radusi emiausi darbo. Sausainiu isejo labai daug ,todel rasau sumazinta per puse produktu norma. As dariau puse saldziu ir puse suriu prie alaus.

250g margarino ( as dejau sviesto)
0,5 stiklines tamsaus alaus
2 stiklines miltu
druskos, kmynu
Margarina(sviesta) sutarkuoti stambia tarka ,supilti alu , sudeti miltus ir suminkyti. Padeti i saldytuva kokiai valandelei ,paskui kocioti( neperplonai! ) ir daryti norimos formos sausainukus, juos patepti kiausinio baltymo plakiniu ir pabarstyti stambia druska su kmynais. As puse sausaineliu barsciau cukrumi sumaisytu su aguonomis ,tai vaikams labiau patiko,nei su kmynais. Kepti 350F ~ 10-15 min. kol graziai pagels. Skanaus !






Vistienos kepsneliai citrinu padaze




4 vistos krutineles
1 citrina
1 v.s. kapareliu ( cappers)
0.25 puodelio balto sauso vyno
1 puodelis sultinio ( 1 kubelis istirpdintas karstame vandenyje)
2 cesnako susmulkintos skilteles
2 v.s. sviesto
4 saukstus grietineles


Vistos krutines ismusti plonai ( galima perpjauti per puse, tada iseis 8 kepsneliai), pabarstyti druska ir pipirais, apvolioti miltuose ir pakepti ant keptuves aliejuje kol graziai pagels, bet neperkepti. Sudeti i koki inda ir laikyti siltai. I ta pacia keptuve supilti vyna ( nukelus nuo ugnies) , sudeti cesnaka ir ant lengvos ugnies pakaitinti kelias minutes, supilti sultini, sudeti griezineliais supjaustytas citrinas, kaparelius, grietinele. Sudeti atgal vistiena ir dar siek tiek pakaitinti, apibarstyti petrazolemis. Skanaus !





Tuesday, January 19, 2010

Mielines Bandeles su Uogiene


7 v. saukstai sviesto
2,5 puodelio silto pieno
4 v. saukstus cukraus
30 g mieliu ( arba 2 pokuciai sausu )
3,5 puodelio miltu ( 500g)
megstamos uogienes
Visas pienas pasildomas, truputi jo ipilama i inda kuriame maisysite tesla, i ji idedama mieles ir 1 saukstas cukraus, palaukiama kelias minutes kol pasirodys mazi burbuliukai( tai reiskia ,kad mieles veikia ir yra nesenos). Tada supilamas likes pienas, tirpintas sviestas ,cukrus, sudedami miltai ir uzmaisoma tesla. Uzdengiama ranksluosteliu ir pastatoma siltai kad pakiltu ~1,5 val.
Pakilusi tesla paminkoma, jei limpa prie ranku idedama dar truputi miltu ir kociojama plonai.
Pjaustome staciakampemis juostelemis ,puse ipjauname juosteles, uztepame megstama uogiene ir dedame i skarda. Kepame ~20-25 min. 375F arba 200C karscio orkaiteje . Skanaus !

Tortas Medutis


Tai klasikinis "Medutis" ,kuri galima padaryti pagal kiekvieno skoni : saldesni, rugstesni, su zele, riesutais sokoladu ar tiesiog paprasta. Susideda is 10 plonu sluoksniuku kurie pertepti grietinele.

Biskvitinis tortas su grietinele ir vaisiais


Kaip kepsiu si torta svajojau 20 metu, tai gavus recepta ta pacia diena puoliau i darba. Jo skonis islikes atmintyje dar nuo vaikystes laiku, kai mano kaimyne kiekviena savaitgali kepdavo tortus uzsakymams, neispasakytas kvapas viliodavo uzeiti pas ja ir pasigrozeti jos isradingumu ir menisku sugebejimu. Nuo mazens labai domejausi konditerija, tai matydama ponia Jasudaviciene zadejo mane ismokinti kepti tokius tortus. Deja...jos jau nera gyvuju tarpe,o jos receptuka gavau is dukros Jurates kuriai esu nuosirdziai dekinga.
Si torciuka kepiau pagal jos receptuka, isejo l. skanus - burnoje tirpstantis !
Kremui i grietinele galima prideti zeles gabaliuku, riesutu, aguonu. Biskvita daryti geltona ar sokoladini !